Den nemme aftensmad i mikrobølgeovnen kan være lokkende efter en lang dag, men nu viser forskning at plastikken, du varmer maden i, kan frigive mikroplast og skadelige kemikalier direkte i din aftensmad. 

Og det kan true dit helbred.

Det skriver det norske medie Dagbladet

De smarte plastikposer, der kan koges eller mikrobølges med ris, grøntsager og færdigretter, kan nemlig afgive usynlige stoffer, når de bliver opvarmet. 

Det er et nyt studie der afslører, at mad i plastik suger mikroplast til sig. 

Den norske kemiker, Alexander Sandtorv, der har skrevet en bog om hvad forbrugerne og politikerne overser ved brugen af plastik, kalder det en tikkende bombe, og kræver større indsigt i plastik, der opvarmes sammen med mad.

»Der er forsket alt for lidt i, hvad der sker, når plastik opvarmes. Men vi ved, at varme frigiver både mikroplast og potentielt farlige stoffer,« siger han til Dagbladet.

Og tallene fra studiet er da også skræmmende. 

Plastposer i gryden eller mikrobølgeovnen kan frigive mikroplast og miljøgifte i alt fra ris til færdigretter.
Plastposer i gryden eller mikrobølgeovnen kan frigive mikroplast og miljøgifte i alt fra ris til færdigretter. Foto: Thomas Freitag
Vis mere

Plastikken kan nemlig indeholde over 16.000 kemikalier. 

Mere end 4.000 af dem anses for skadelige. Blandt dem er bisfenol-A (BPA), som er et hormonforstyrrende stof. 

Ifølge forskerne bag studiet er problemet faktisk så stort, at de mener, at det ikke kan løses nationalt, men burde kræves som en del af dagordnen i EU. 

I marts 2024 annoncerede Fødevarestyrelsen at de ville starte en omfattende kontrol af madbokse, bøtter og beholdere for at sikre, at de ikke afgav de uønskede kemikalier, især på grund af risikoen for hormonforstyrrende stoffer i maden.

Så næste gang du tyr til den nemmere aftensmaden så tænk en ekstra gang over, at det kan have konsekvenser for dit helbred.