Det bør give alvorlig stof til eftertanke, at danskerne er begyndt af fravælge oksekød på grund af de store prisstigninger.
Det mener kommunikationsrådgiveren Anna Thygesen, der i foråret selv begyndte at købe mindre oksekød på grund af prisen.
Og det er hun langt fra ene om.
Det er i weekenden kommet frem, at salget af oksekød hos flere af branchens største aktører er faldet mellem 10 og 20 procent.
»Priserne har tydeligvis ramt en smertetærskel, hvor forbrugerne begynder at trække sig og købe mindre oksekød. Det er simpelthen blevet for dyrt,« siger senior kommunikationsrådgiver i Coop Danmark Jacob Lassen til jp.dk.
Alene siden nytår er prisen på oksekød steget med 21 procent, viser en opgørelse, som Danmarks Statistik har lavet for samme medie.
'Et wake-up call'
Anna Thygesen efterlyser, at det bliver mere tydeligt, hvorfor priserne er steget så heftigt for oksekød.
»Når salget falder så markant, som det gør nu, bør det være et wake-up call til branchen om at skabe mere gennemsigtighed i prisdannelsen,« siger hun og tilføjer:
»Som forbrugere har vi ret til mere gennemsigtighed, så vi kan være sikre på, at vi ikke betaler for både stigende omkostninger og unødvendigt høje fortjenester.«
'Steget i hele verden'
Ida Storm, der er sektordirektør for Kvæg, Landbrug & Fødevarer, mener dog ikke, at hverken kvægproducenterne eller dagligvarebutikkerne har unødvendigt høje fortjenester.
Hun har konkrete forklaringer på prisstigningerne på oksekød.
»Priserne på oksekød er steget, ikke kun i Danmark, men i store dele af verden. Det hænger sammen med udbud og efterspørgsel - blandt andet en let faldende produktion i hele Europa,« siger hun.
Ida Storm forklarer også, at der i flere lande er en række politiske og økonomiske usikkerheder, som får mange landmænd til at holde igen med investeringer i ny produktion.
»Flere steder i Europa tøver unge mennesker med at tage over når den ældre generation af kvægbrugere stopper,« siger sektordirektøren og slutter:
»Samlet set er det forhold, der gør, at produktionen ikke stiger, og dermed presser priserne op.«
Økonom mener, at oksekød er blevet en 'luksusvare'. Læs mere HER.