John Jønsson har haft sit eget bageri på Amager i 25 år. 

Men han er ærlig talt ved at få nok. 

»Jeg kan mærke, at jeg oftere får ondt i maven, når jeg åbner døren til bageriet,« siger han.

Det drejer sig om udfordringerne med chokoladeafgiften.

»Det er min kone og jeg, der har bageriet, og det er helt vildt, den måde chokoladeafgiften fungerer,« siger John Jønsson, der også er formand for foreningen Bager- og Konditormestre i Danmark.

B.T. sætter i en serie fokus på chokoladeafgiften, der blev vedtaget for 102 år siden, og i dag ikke findes andre steder i Europa.

Helt præcist blev der sidste år betalt 2,5 milliarder kroner i chokoladeafgift til statskassen, viser tal fra Skatteministeriet.

»De samlede skatteindtægter er cirka 1.200 milliarder kroner om året, og det vil sige, at chokoladeafgiften udgør cirka to promille. Det er meget lidt,« sagde Michael Svarer, der er professor i økonomi på Aarhus Universitet, i går til B.T.

Samtidig er det et faktum, at prisen for chokolade er gået helt amok.

Fra april 2021 til juni i år er priserne for chokolade på hylderne steget med svimlende 52,4 procent, viser de seneste tal fra Danmarks Statistik.

'Helt gakgak'
John Jønsson nævner, hvordan der slet ikke kan ses forskel på de snegle med glasur, som er påplagt - eller ikke er pålagt - chokoladeafgift. 

»Hvis kakaoen kun udgør fem procent af alt i gryden, når jeg laver brun glasur, så er jeg lige præcis under grænsen for, om der skal betales chokoladeafgift,« siger han.

På billedet herunder kan der øverst ses et fad med snegle, hvor der er seks procent kakao i glasuren, og dermed skal der betales chokoladeafgift. 

I fadet nederst på billedet kan der ses snegle med glasur, hvor der er fem procent kakao, og dermed skal afgiften ikke betales:

På det øverste fad ses snegle med glasur, der har seks procent kakao, og dermed skal der betales chokoladeafgift. I det nederste fad ses snegle med fem procent kakao, og dermed skal der ikke betales chokoladeafgift.
På det øverste fad ses snegle med glasur, der har seks procent kakao, og dermed skal der betales chokoladeafgift. I det nederste fad ses snegle med fem procent kakao, og dermed skal der ikke betales chokoladeafgift.
Vis mere

»Man kan jo slet ikke se forskel på sneglene. Det er helt tåbeligt og gakgak,« siger John Jønsson.

Endnu mere gakket
Men når det gælder glasur til snegle uden kakao i, bliver det endnu mere gakket, oplyser bagermesteren. 

»Hvis jeg eksempelvis bruger fire kilo florsukker og en liter vand til at lave fem kilo hvid glasur, så vil det blive betegnet som slik, når jeg kommer det på på sneglene,« siger han og tilføjer:

»Det betyder, så der skal betales chokoladeafgift til Skat for vægten af glasuren.«

Ifølge John Jønsson ændrer det sig, hvis der kommer et fingerbøl kakao i, så glasuren stadig er hvid.

»Kommer jeg så 0,01 procent kakao i den hvide glasur, der slet ikke ændrer på glasurens farve, så skal jeg ikke betale afgift på glasuren, fordi jeg jo har betalt afgift på kakaoen, da jeg selv købte det,« siger han og fortsætter:

»Det her gør det hele så forvirrende og gakket.«

Men de 2,5 milliarder kroner til statskassen skal jo skaffes et sted fra, så er det ikke rimeligt nok, at det koster at sælge fødevarer, der ikke er sunde at spise?

»Jeg kan godt forstå, at 2,5 milliarder kroner er mange penge, men de her regler er tåbelige, og giver så meget administrativt bøvl,« siger han.

Afgiften afhænger også af politikernes smagsløg – bogstaveligt talt. Læs mere HER.

B.T. sætter i øjeblikket fokus på junglen af afgifter. Læs mere de kommende dage.