Bageren Signe Duvander står bag skranken med to træstrammer i hånden.

De har præcis samme størrelse, men der er en verden til forskel på prisen.

For på den træstramme med chokolade i enderne, hun holder i sin venstre hånd, er der nul ekstra afgift, mens det er helt anderledes med den træstramme, hun holder i sin højre hånd.

Selvom forskellen kun er, at der også er smurt chokolade rundt om midten af træstammen, skal der betales chokoladeafgift. 

Og det er for vægten af hele træstammen, selvom den påsmurte chokolade kun vejer en minimal del af den samlede vægt. 

»Det er så ulogiske og kryptiske regler,« siger Signe Duvander, der er bagermester hos Byens Bager Broby på Midtfyn. 

B.T. sætter i en serie fokus på chokoladeafgiften, der blev vedtaget for 102 år siden, og i dag ikke findes andre steder i Europa.

Helt præcist blev der sidste år betalt 2,5 milliarder kroner i chokoladeafgift til statskassen, viser tal fra Skatteministeriet.

»De samlede skatteindtægter er cirka 1.200 milliarder kroner om året, og det vil sige, at chokoladeafgiften udgør cirka to promille. Det er meget lidt,« sagde Michael Svarer, der er professor i økonomi på Aarhus Universitet, torsdag til B.T.

Samtidig er det et faktum, at prisen for chokolade er gået helt amok.

Fra april 2021 til juni i år er priserne for chokolade på hylderne steget med svimlende 52,4 procent, viser de seneste tal fra Danmarks Statistik.

Chokoladeafgiftens forvirrede regler betyder, at der må bruges meget tid på indberetningen. 

Ejeren af Peter Beier Chokolade har fortalt B.T., hvordan en ansat må bruge hele sin arbejdstid på at håndtere chokoladeafgiften, mens virksomheden Frellsen bruger mellem en og to arbejdsdage om måneden på at administrere chokoladeafgiften.

Senest har bagermesteren John Jønsson vist, hvordan man slet ikke kan se forskel på de snegle med glasur, der er pålagt chokoladeafgift eller ikke er pålagt nogen afgift. 

Og så har den selvstændige chokoladeproducent Maria Martynova fortalt, hvor presset hun er på grund af afgiften. 

»Det er meget problematisk. Den chokoladeafgift er en forhindring for hele vores branche,« siger Signe Duvander der, udover at være bager,  også er næstformand i foreningen Bager- og Konditormestre i Danmark.

Alle tre regeringspartier kommer med skarp kritik af punktafgifterne. Læs mere HER.