Statsminister Mette Frederiksen (S) meldte forrige uge ud, at det skal kortlægges, hvorfor priserne på fødevarer i lige præcis Danmark er steget så heftigt de seneste år.
Nu kan B.T. afsløre et nyt notat fra kødgiganten Danish Crown, der giver Mette Frederiksen svar på spørgsmålet, når det gælder oksekød.
I notatet med titlen 'Baggrund for prisudviklingen på oksekød i Danmark', oplyser Danish Crown, at forbrugerprisindekset for okse- og kalvekød er steget med 51 procent siden 2015, hvilket er markant over den generelle fødevareinflation i samme periode, og Danmark er i den dyre ende af EU-landene.
Danish Crown slår videre fast, at der er 'særlige danske rammevilkår, der bidrager til, at prisniveauet herhjemme er steget mere og hurtigere end i mange andre lande'.
I notatet nævnes der 'høje produktionsomkostninger', 'stigende energiudgifter', 'stigende overenskomstfornyelser' samt høje 'logistikomkostninger' i Danmark.
Notat: Priser fortsætter opad
Det er vilkår, der gør, at Danish Crown vurderer, at kødpriserne vil fortsætte opad.
'Resultatet er, at danske forbrugere i dag betaler markant mere for okse- og kalvekød end for ti år siden, og prisniveauet er fortsat under pres opad, så længe udbuddet er lavt og produktionsomkostningerne høje,' skriver kødgiganten i notatet.
Anders Kronborg, skatteordfører for Socialdemokratiet, hvad siger du til, at der i et notat fra Danish Crown er udsigt til, at priserne kommer til at stige endnu mere for oksekød?
»Der er ingen tvivl om, at de prisstigninger vi for nuværende har set, optager os meget, da det presser danskernes økonomi ret meget, og derfor har vi taget nogen initiativer, der vil give flere penge til den enkelte dansker,« siger han.
Men i den kommende finanslov er det chokoladeafgift og kaffeafgift, der bliver fjernet …
»Jeg kommer ikke til for nuværende at gå nærmere ind i de ting, vi præsenterer i finansloven.«
Store momsforskelle
I notatet har Danish Crown også et afsnit med undertitlen 'momsens betydning for prisforskelle'.
'Når forbrugerpriser på oksekød sammenlignes på tværs af lande, er det vigtigt at tage højde for forskelle i momssatser på fødevarer. I Danmark udgør momsen 25 procent af detailprisen på kød, mens den i Sverige er 12 procent og i Tyskland blot 7 procent,' skriver kødgiganten og tilføjer:
'Denne forskel betyder, at en væsentlig del af Danmarks højere prisniveau sammenlignet med nabolande skyldes afgifter frem for produktions- og distributionsomkostninger'.
»Der er jo en udfordring, når vi taler om momsen, fordi det vil tage nogen år, hvis der skal laves differentieret moms, da der skal laves nyt it-system og ændres lovgivning,« siger Anders Kronborg og tilføjer:
»Så det vil være vanskeligt, og der er ikke økonomi til fuldstændig at fjerne momsen på oksekød, så det ligger ikke i pipelinen.«
Men er der noget i den kommende finanslov, der på nogen måder vil få prisstigningen på oksekød til at stoppe med at stige?
»Jeg vil ikke for nuværende komme med konkrete initiativer i den kommende finanslov. At fremlægge det ligger over min lønramme, så man må væbne sig med tålmodighed,« slutter Anders Kronborg.