Eksplosive prisstigninger i danske supermarkeder de seneste år har fyldt meget hos forbrugerne, og lige nu ligger priserne fortsat omkring et rekordhøjt niveau.
Det er et seriøst problem, mener kok og kogebogsforfatter Thomas Herman, fortæller han i det seneste afsnit af podcasten Spar Kassen.
Konsekvenserne har nemlig blandt andet været, at inflationen har fået salget af økologi til at falde, at danskerne søger mod billigere produkter i supermarkedet, og at tilbudsjagt er blevet hverdag for mange.
»Der er nogle alarmklokker, der ringer. Jeg er jo stor tilhænger af økologi. Så det er hovedsageligt det, jeg køber. Men også bare hvis du går over i frilandsgris, som ikke er økologisk, men hvor du ser på dyrevelfærd, så er det altså dyrt,« siger Thomas Herman:
»Det er et stort problem, at en husstand af helt almindelige forbrugere ikke kan putte økologisk varer i kurven - eller varer af højere kvalitet, fordi de er så dyre. Og jeg synes jo klart, at den eneste måde, man kan file på det, det er med den der fuldstændigt vanvittige moms på fødevarer, vi har i Danmark.«
Thomas Herman mener, at kalkulen er meget simpel.
»Jo sundere vi spiser, jo sundere mennesker bliver vi. Det regnestykke kan man ikke pille ved. Så der skal noget politisk handling til for at ændre danskernes sundhed. Og det er jo priserne, der gør det.«
»Man kunne jo sænke momsen på rigtig mange fødevarer. Ikke på cola og alkohol og sådan noget. Det er billigere i dag at købe en ramme øl end en frilandskylling, og det er vildt.«
I programmet kommer Thomas Herman også med et bud på en god ret til aftensmaden - og et par tip til at spare penge på mad. Derudover fortæller han om sin karriere som Michelin-kok.
Lyt hos Apple Podcast, Spotify eller ved at klikke play herunder.