Dramatikeren og restauratøren Adam Price er mandag blandt de mange, der føler til at trang til at hylde den netop afdøde restaurantchef på Søllerød Kro - Jan Restorff.

Den 57-årige færing, der siden 1999 havde stået i spidsen for den nordsjællandske kros tårnhøje niveau,  døde søndag på Frederiksberg Hospice efter længere tids sygdom.

Og Adam Price fortæller i et opslag på Instagram, at han altid har følt sig mødt med en ligefrem varme og en dybfølt glæde over den fælles passion for mad og vin, fra han som ung madanmelder for Politiken lærte Jan Restorff at kende.

»Jan var en institution. Jan besjælede værtskabet som ingen anden restaurantchef, jeg har oplevet. Restaurantchef er i øvrigt heller ikke en dækkende betegnelse for Jan. Jan VAR selve restaurantens sjæl. Jan var spisekortet. Jan var vinkortet. Jan havde den essentielle fornemmelse for tid og sted, gæstens særlige ønsker og behov og køkkenets og kælderens muligheder og formåede at knytte det sammen på en måde, hvor man følte sig set og forstået og uendelig privilegeret.«

»Det var aldrig højtideligt. Uanset at han i spidsen for teamet på Søllerød Kro befandt sig i den absolutte gastronomiske elite, så var det særpræget uformelt at være gæst i Jans hus. Man havde oplevelsen af at der var nogen, der nu ville gøre det særligt godt for een under besøget og som samtidig elskede at gøre netop det,« skriver Adam Price blandt andet.

Han noterer samtidig, at selv om han besøgte Søllerød Kro som anmelder, blev han modtaget af Jan Restoff som alle de andre gæster - med en kærlighed til maden, vinen og det gode liv.

»Adskillige gange har jeg været med til at hædre Jan og hans team ved Årets Ret-priserne, hvor Kroen ofte løb afsted med priser for både mad, vin og ikke mindst den sublime serviceoplevelse.«

»Man kunne ønske for alle unge, der har lyst til at gå ind i den branche, at de kunne have oplevet Jan i hans storhedstid, hvor han ubesværet tog imod sine gæster, fortalte om mad og vin, sammensatte den perfekte kombination af hvad der var på tallerkenen og i glasset, og fik alle i restauranten til at føle, at lige præcis de var noget særligt. Og det var de jo også. For de var Jans gæster.« 

»Det er dét, restaurant handler om. Det er dét, vi elsker og ofte søger forgæves. Under “værtskab” burde der i encyklopædien stå: se Jan Restorff. Tak kære Jan, for dit betydningsfulde virke i en branche, som vil savne dig. Hvis himlen virkelig findes, så er det betryggende at vide, at det fra nu af er Jan, der kører restauranten. Tak for mad, Jan,« slutter Adam Price sine mindeord.