»I er kraftedeme så nærige! Hold da kæft, mand!«
Sådan lyder en af de mange gloser, som fiskehandleren Dan Holmstad-Petersen ynder at hælde ud over sine kunder på Instagram – og som du selv kan se i videoen øverst i artiklen.
Den virale ejer af Brøndby Strand Fisk & Skaldyr stempler nemlig gerne ind i den verserende debat om de stigende fødevarepriser. Og han er ikke bange for også at svine forbrugerne til.
Hvorfor er det forbrugerne, du langer ud efter?
»Fordi det er forbrugerne, der styrer de madvaner, vi har – og de er for nedadgående. Jeg er ligeglad med, hvad for noget mad, man laver, men vi skal lave mad, og vi skal ud til de steder, hvor der er uddannet personale, så vi kan få noget mad med hjem at tilberede og få bare én oplevelse med et godt måltid mad om dagen,« siger Dan Holmstad-Petersen.
Der er jo reelt set folk, der ikke har råd til at give '500 kroner for laks, der har sprællet for nylig' – tænker du ikke på dem?
»Jeg ved udmærket, at det ikke er alle, der har råd til det. Det er derfor, det kun koster 500 kroner for 4 kilo laks. Det er en kilopris på 125 kroner, den kan jeg ikke holde for evigt, for jeg tjener ingen penge på det, men så køber de noget andet ved siden af. Det er billigere end noget oksekød, du kan finde, med mindre det har været vakuumpakket siden 1917. Men det er ikke mig, der kan redde hele verden,« lyder det fra Dan Holmstad-Petersen.
Du anerkender, at der er nogen, der ikke har råd til at handle hos dig?
»Ja, man er kraftedeme blåøjet, hvis man ikke kan se den realitet i øjnene. Jeg savner luderne og lommetyvene, men de kommer kun, når jeg sælger noget til halv pris. Så det er et faktum, at alle ikke har råd, men de må komme og spørge, hvad man kan få billigt den dag – det er ikke nogen skam.«
Skal du ikke bare være glad for de kunder, du har, der gider betale dine priser?
»Jo, jeg er lykkelig for dem! Men jeg er ikke en jovial Lars Larsen-type, der slikker røv, men så giver jeg en kop kaffe og en snak om, hvorfor livet er så surt og så nemt alligevel. Det laver jeg ikke om, men folk behøver heller ikke gå ind til mig, selvom de meget gerne må.«
Men er det her ikke bare en smart strategi til at få flere kunder i biksen?
»Jeg har rigeligt at lave, jeg gider ikke mere! Alt er betalt, så jeg behøver ikke de penge. Selvfølgelig er det en god strategi, der giver mig dejlig travlt og gør mig træt, når ugen er omme. Men hvis jeg får mere at lave, så har jeg ikke tid til at bruge mine penge igen.«
Idiotiske afgifter og arbejdssky politikere
For faktisk synes fiskehandleren Dan Holmstad-Petersen også selv, at god fisk er blevet for dyrt i dagens Danmark.
»Jeg har aldrig lavet andet, og det er horribelt, at priserne er kommet derop, hvor de er, for os, der køber det legalt. For det er synd for forbrugerne i sidste ende,« slår Dan Holmstad-Petersen fast.
Han mener dog ubetinget, at pilen for de forhøjede priser peger mod regeringen og de politikere, der har sat afgifter på fødevarer og fiskeri og ladet havene blive tiltagende forurenede det seneste årti.
»Vi ser ikke de her priser syd for grænsen. Men vi har nogle politikere, der bare vil have mange penge på kistebunden og som aldrig selv har arbejdet. Der var masser af fisk, da jeg var ung, men nu lukker fiskeauktionerne rundt omkring,« konstaterer den 51-årige fiskehandler.
Den seneste afgift, han kritiserer, er den, der trådte i kraft efter nytår, som pålægger fiskere i de danske have at betale klimakompensation for deres brændstof.
For Dan Holmstad-Petersen har selv set, hvordan brændstofafgiften får fiskerne til at sejle en stor omvej for at tanke deres skibe i Sverige. Og ikke mindst sælge deres fisk i landet, for så at blive transporteret tilbage til Danmark med lastvogn.
Hvordan skal vi så få noget billigere fisk nu?
»Først og fremmest skulle vi have tænkt over de her ting, som forureningen af vores have, lang tid før, men bagklogskab kommer man ikke langt med. Det kan man ikke gå tilbage og rette, men man kunne sænke momsen på nogle af de sunde fødevarer, vi har,« foreslår Dan Holmstad-Petersen.
I mellemtiden har den 51-årige fiskehandler derfor et klart råd til dem, der gerne vil spise godt og støtte de lokale fiskehandlere, selvom pengene ikke rækker så langt.
»Hav en dialog med din fiskehandler. Spørg, om han har noget til en fattigrøv, det er ingen skam. Måske hvis du handler i Hellerup, hvor svinene har hvid kittel på, så kigger de sikkert på dig, som om du er idiot, men ikke ude hos mig,« slår fiskehandleren fast.
For han har bestemt tænkt sig at fortsætte med at udgyde bandeord og formaninger over sine kunder og hvem, der ellers følger med på de sociale medier hos Brøndby Strand Fisk & Skaldyr.
»Der vil altid være en masse hatere, der synes, jeg er en kæmpe klovn, og de må meget gerne være der, for de stakler skal der være plads til. Men på gaden har jeg kun oplevet at få en masse ros, for langt de fleste har heldigvis intelligens nok til at se, at selvom det selvfølgelig er alvor, så er det også med et glimt i øjet.«