Har statsminister Mette Frederiksens (S) ellers hæderkronede grønne trepartsaftale en del af skylden for de tårnhøje oksekødspriser?
Det er blevet diskuteret heftigt de seneste dage. Nu stempler B.T.s klimaekspert Bjørn Lomborg ind i debatten.
For selvom Mette Frederiksen forsvarer aftalen, der må siges at være hendes klimapolitiske kronjuvel, med næb og klør, så er Lomborg bestemt ikke imponeret.
»Den grønne trepart er et udtryk for, at de danske politikere gerne vil føle sig gode og grønne om hjertet. Men det har altså en omkostning,« siger Bjørn Lomborg.
»Aftalen er dyr for danskerne og har stort set ingen effekt i resten af verden og for klimaet,« tilføjer han.
Den grønne trepart blev indgået i juni måned sidste år.
Med aftalen afsættes der omkring 43 milliarder kroner til at gennemføre en gennemgribende omlægning af Danmarks areal.
Målet er, groft sagt, at der skal plantes mere skov og være mindre landbrugsproduktion i Danmark.
Ifølge Bjørn Lomborg er der tale om endnu en af de mange aftaler, som politikerne bliver nødt til at lave for at leve op til de urealistiske grønne løfter, man har givet i EU.
»Men selv hvis hele EU i år 2050 når net-zero (CO₂-neutralitet, red.), så vil det reducere temperaturen med mindre end 0,05 grader ifølge FNs egen klimamodel. Der kan man stille sig selv spørgsmålet, om det her er en god måde at håndtere klimaproblemerne på? Det korte svar er nej.«
Men er det ikke en god ide at sætte et forbillede for resten af verden med sådan en trepart, der særligt tager et opgør med oksekød - en af de mest klimabelastende fødevarer, der findes?
»For det første er Danmark bare et støvfnug i den diskussion. Selv EU er en dråbe i havet, fordi vi allerede har skåret enormt meget på vores udledninger,« siger Lomborg og fortsætter:
»For det andet er der ingen andre lande, der kigger på Danmark og siger 'wow, de har fået dyrere kød, det kunne vi også godt tænke os'. Reelt tænker de, at vi er nogle idioter. For vejen frem er ikke at deindustrialisere sig selv for at føle sig grøn og dydig. I stedet er det at finde en vej, der også fungerer for Kina, Indien og Afrika.«
Den grønne trepart er igen blevet en varm kartoffel i dansk politik, efter B.T. henover sommeren har sat fokus på landets tårnhøje fødevarepriser - heriblandt oksekødspriser.
Sidst nævnte er nemlig steget med hele 20 procent siden nytår.
Selvom regeringens egne beregninger viser, at treparten blot vil få prisen på et halvt kilo oksekød til at stige med én krone i 2030 og to kroner i 2035, så er konsekvenserne meget større end som så.
Læs hvorfor HER.