Der er gang i skovbunden lige nu. Ja, det myldrer simpelthen frem med rørhatte, kantareller og morkelsvampe.
Kombinationen af regn og varmt vejr betyder nemlig, at sæsonen for svampe er begyndt tidligere i år, end den plejer.
Men pas på!
Der er al mulig grund til at kigge sig godt for, hvis du har tænkt dig at gå på svampejagt den kommende tid.
Der kan nemlig være giftige 'dobbeltgængere' imellem, som ligner spiselige svampe, men som kan give alvorlige skader på lever og nyrer.
Sådan lyder advarslen fra Fødevarestyrelsen.
I en pressemeddelelse fortæller styrelsen, at der allerede nu er begyndt at tikke opkald ind til Giftlinjen fra folk, der har været i kontakt med de giftige svampe.
Giftlinjen hjælper både borgere og sundhedspersonale om spørgsmål om akutte forgiftninger. Hvert på modtager telefonen omkring 1.000 opkald fra bekymrede svampespisere.
Langt de fleste gange er der tale om falsk alarm.
»Mange svampe er harmløse, og en hel del er gode spisesvampe. Men nogle få svampe er direkte livsfarlige og kan give alvorlig sygdom,« siger enhedschef hos Fødevarestyrelsen. Henrik Dammand Nielsen.
Er du på vej ud i skoven med kniv og kurv, har Fødevarestyrelsens disse tre gode råd til dig:
- Vælg kun svampe, som du med sikkerhed ved er spiselige.
- Brug kun friske svampe til madlavning – så undgår du opkast og diarré.
- Tag gerne billeder af de svampe, du har tænkt dig at spise. Hvis du får symptomer, kan Giftlinjen give bedre råd om eventuel behandling.
Du kan se den fem giftigste svampe lige her.