46-årige Anders Møller Haugaard køber langt mindre oksekød, mælk og chokolade, end han plejer.

De skyhøje fødevarepriser har tæret på madbudgettet i husholdningen, og selv ikke en sænkelse af momsen vil kunne hjælpe på priserne, siger han.

En ny undersøgelse viser ellers, at et flertal af danskerne går ind for at sænke momsen på fødevarerne.

Anders Møller Haugaard tror dog ikke på, at det vil hjælpe meget.

»En sænkelse af momsen svarer til, at vi pisser i bukserne for at holde os varme. Om et år eller to står vi garanteret i samme situation igen, fordi priserne fortsætter op,« siger han til B.T.

De seneste på års massive prisstigninger på fødevarer har fået Anders Møller Haugaard og familien til at ændre, hvad de putter i indkøbskurven.

»Det afgørende, når vi handler, er prisen. Så nu spiser vi mere gris og kylling. Vi er begyndt at supplere lidt op med det nymoderne grøntsagsfars. Det er jeg ikke stor fan af, men det giver mere fyld. Hvis vi kunne undgå det, ville jeg gerne det,« fortæller han og tilføjer:

»Månedsbudgettet holder ikke til det, som det plejede at gøre. Vi bruger i hvert fald 1.000 kroner mere på mad end for et halvt til et helt år siden.«

En ny undersøgelse viser, at et flertal af danskerne går ind for at sænke momsen på fødevarerne.
En ny undersøgelse viser, at et flertal af danskerne går ind for at sænke momsen på fødevarerne. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Vis mere

Desuden forklarer han, at de har skåret deres forbrug af mælk ned til cirka en liter om dagen. Og oksekødet bliver købt ind i større mængder, når det er på tilbud, hvilket han også tidligere har fortalt til B.T.

Den seneste tid har B.T. sat fokus på moms på fødevarer, hvor blandt andet dagligvaregiganten REMA 1000 har meldt ud, at de ønsker en massiv sænkelse af momsen.

Også organisationen De Samvirkende Købmænd har meldt sig på banen med et forslag om en sænkelse ned til 15 procent.

Det mener Anders Møller Haugaard dog ikke vil bringe priserne ned på den lange bane.

»I stedet for at sænke momsen, så kig på afgiften. Afgifter holder også mange virksomheder tilbage for at producere. Efterspørgsel er der, og oksekød er noget af det, mange spiser,« siger han.

Særligt peger han på den CO₂-afgift regeringen indførte i forbindelse med den såkaldte grønne trepartsaftale i 2024.

»De var blevet advaret om, at CO₂-afgift på oksekød vil hæve prisen. Jeg kan ikke se, at vi skal være så hårde ved vores eget landbrug, så vi ikke kan holde prisen nede,« siger Anders Haugaard Møller.