Sprøde, salte luftige pomfritter kan friste selv de mest disciplinerede danskere.
Og hvor mange måske i forvejen ved, at fritterne kan gå ud over vægten, belyser et nyt studie, at det stort indtag kan øger risikoen for type 2-diabetes markant, skriver videnskabsmediet Study Finds.
For spiser du ugentligt tre serveringer af pomfritter øges risikoen for type 2-diabetes med 20 procent, viser en ny undersøgelse.
Undersøgelsen er lavet af en gruppe forskere fra det prestigefyldte amerikanske universitet Havard og er offentliggjort i tidsskriftet The BMJ.
Forskerne har gennem årtier fulgt over 200.000 amerikanske, hvor kogte, bagte eller kartoffelmos modsat pomfritterne viste sig, ikke at være forbundet med øget risiko for type 2-diabetes.
Det er først når kartoflerne bliver stegt i friture, at risikoen skyder i vejret.
Forklaringen er ifølge forskerne, at kombinationen af fedt fra fritureolien, hurtigt absorberede kulhydrater fra kartofler og potentielt skadelige stoffer dannet under høj varme er de medvirkende faktorer.
Samtidig oplevede personer med højt indtag af pomfritter ofte en vægtøgning hvilket ifølge undersøgelsen forklarede halvdelen af den øgede risiko.
Den danske Fødevarestyrelse anbefaler, at man spiser salat eller ovnbagte kartofler i stedet for pommes frites.