Ost og broccoli.
Hvad enten du er til brie, camembert eller grøntsager, så tænker de færreste af os på alvorlige sygdomme, når vi møder de to fødevarer, ost og broccoli.
Ikke desto mindre har der den seneste tid været flere tilfælde af både listeria og botulisme rundt omkring i Europa.
Det skriver den norske avis Dagbladet.
I Norge er en person for nylig blevet konstateret smittet med listeria, og smitten kan spores tilbage til en ost i Frankrig.
Den seneste uge har der været et udbrud af listeria i pasteuriseret ko- og gedemælksost i Frankrig, hvor to personer er døde og 19 andre er blevet smittet.
De franske sundhedsmyndigheder undersøger nu, om der er sammenhæng mellem dødsfaldene, sygdomstilfældene og indtaget af den ost, som nu er blevet kaldt tilbage.
Stort set samtidig er to personer i Italien døde og op mod 17 indlagt, hvor der har været et udbrud af botulisme, på dansk ofte kaldet pølseforgiftning.
Udbruddet sættes i forbindelse med broccoli i olie, som er blevet solgt fra en foodtruck i Calabrien i det sydvestlige Italien.
Den italienske avis la Repubblica skriver, at 73 procent af de identificerede tilfælde grøntsager konserveret i olie eller vand.
Botulisme er en sjælden, men også meget alvorlig sygdom. Den opstår, når der findes såkaldte toksiner i fødevarer, der er blevet forurenet med fremmede stoffer eller mikroorganismer.
Heldigvis er der meget, du selv kan gøre for at undgå at blive smittet.
Ifølge Sundhed.dk gælder det om at holde en god køkkenhygiejne, opbevare sin mad ved den rigtige temperatur og være forsigtig med fødevarer, der er vakuumpakkede.
Desuden gælder det om at køle maden hurtig ned efter tilberedning.
Og så anbefaler norske eksperter til at du undgår at bruge konservesdåser, der buler, da det kan betyde, at indholdet er dårligt.